Îmbarcarea în avion: ce reguli trebuie să respecți?

Îmbarcarea în avion
23.05.2022blog

Este posibil să ratez un zbor pentru că nu am respectat regulile aeroportului și nu am făcut check-inul la timp? Din păcate, da! Ca să eviți orice fel de neplăceri legate de zbor, ai face bine să te documentezi cu minim câteva zile înainte de călătorie despre regulile de îmbarcare în avion. De asemenea, după ce ai aflat cum stau lucrurile este recomandat să respecți sfaturile pertinente legate de acest subiect. Ca să nu ai probleme, noi ți le-am pus pe toate la un loc. Așadar, iată ce trebuie să faci!

Cu cât timp înainte de zbor trebuie să fii la aeroport?

În general, este recomandat să ajungi la aeroport cu minim două ore înainte de îmbarcare. Sfatul nostru va fi să iei în calcul câteva aspecte foarte importante:

  • Cum ajungi la aeroport?

Ai putea să mergi la aeroport cu diferitele mijloace de transport în comun sau cu mașina proprie (evident, dacă ai așa ceva). O astfel de variantă ridică însă niște probleme suplimentare. Printre acestea, de exemplu, întârzierile și găsirea unui loc de parcare. De aceea, o decizie mai înțeleaptă ar fi să apelezi la compania noastră! Poți cumpăra bilete online la orice oră din zi sau din noapte. Pe de altă parte, dacă nu vrei să călătorești la comun, ai putea să recurgi la serviciul de rent a car;

  • Cum te descurci la aeroport?

Ai mai zburat până acum? Știi la ce oră se face îmbarcarea și la ce oră se face check inul? Dacă nu, mai adaugă niște timp suplimentar pentru a te orienta la fața locului.

  • În ce perioadă călătorești?

Dacă alegi să zbori în „perioade pline“, de exemplu de Sărbătorile de iarnă, de Paști sau în vacanțele copiilor, va fi nevoie să iei în calcul și faptul că aglomerația din aeroport s-ar putea să te încurce. Acum, că știi cu cât timp înainte trebuie să fii la aeroport, hai să vedem ce ai de făcut când ajungi!
Apropo de ajuns până acolo, în cazul în care călătorești cu noi și ai nevoie de clarificări, poți cerceta și secțiunea de întrebări frecvente!

Ce trebuie să știi despre îmbarcarea în avion?

Ce trebuie să faci în aeroport pentru a te îmbarca? Trebuie să parcurgi câteva etape clare care nu pot fi omise sub nicio formă. Prima va fi reprezentată de check-in. Ce este check-in la aeroport și cum fac check-inul, am discutat deja în cadrul unui alt articol, așa că vom recapitula pe scurt.

Când ajungi la aeroport trebuie să te orientezi după tabela de plecări. Așa, îți vei da seama la ce ghișee se face check-inul pentru zborul tău. La ghișeu, ți se va elibera biletul cu locul tău din avion pe perioada zborului, după ce ți s-au verificat actele de identitate și biletul de călătorie. În acest moment, ai biletul de îmbarcare, iar după selecția bagajelor, te vei îndrepta spre punctul de control.

De câțiva ani buni deja, o variantă mai rapidă este reprezentată de check-inul online. Poți face asta de acasă, din fața calculatorului, de la birou sau, de ce nu, din mașină. Poți să-ți faci inclusiv self check-in la anumite terminale speciale din aeroport prin scanarea pașaportului și introducerea numărului de rezervare.

După check-in, dacă ai doar bagaj de mână, nu și de cală, te poți duce direct la punctul de securitate, deoarece n-ai ce bagaj să predai. Apropo de bagajul de mână, nu ar fi rău să știi (ba, e chiar indicat) ce obiecte sunt admise și interzise!

După ce ai luat biletul de îmbarcare și ai predat sau nu bagajul, te poți îndrepta spre poarta de unde va pleca avionul. Atenție! Mai întâi trebuie să treci de controlul de securitate care se face obligatoriu în fiecare aeroport. Pentru a trece mai ușor și de această etapă, iată ce ar trebui să faci:

  • pune toate obiectele metalice (ceasuri, bijuterii, bani, curea, etc) în tăvile speciale;
  • dacă ai la tine telefon, laptop sau tabletă, scoate-le din bagajul de mână și pune-le și pe ele într-o tavă;
  • scoate-ți și haina/fesul/pălăria și pune-le în tavă/coș;
  • tava/tăvile de plastic și bagajul de mână vor trece prin scanner, iar tu printr-o poartă specială;
  • dacă mai ai obiecte metalice asupra ta și se declanșează alarma, vei fi chestionat și percheziționat corporal;
  • după ce procedura se încheie, îți poți lua hainele și poți merge mai departe.

Pasul următor constă în controlul pașaportului/cartea de identitate. Apoi, ai acces la zona de duty-free unde te poți relaxa și, eventual, îți poți petrece timpul în cazul unei escale lungi.

Și, totuși, când se face îmbarcarea? Răspunsul e simplu. Vei fi anunțat, fie sonor, fie cu ajutorul monitoarelor din zona de îmbarcare despre poarta de îmbarcare și ora de începere a acesteia. Urmează indicatoarele de pe monitoare pentru a ajunge la poarta de îmbarcare. Aici începe procedura de îmbarcare în avion.

Ai grijă să ai la tine actele necesare pentru îmbarcarea în avion. Acestea sunt actul de identitate și boarding passul. Ți se va permite îmbarcarea în avion, operațiune care se poate face în două modalități. Fie prin intermediul unui culoar care face legătura între aeroport și avion, fie cu ajutorul unui autobuz care transportă călătorii către aeronavă. Perioada de îmbarcare se termină, de obicei, cu aproximativ zece minute înainte de decolare, deci ai grijă să ajungi la timp.

Dacă vrei ca tot procesul de îmbarcare să decurgă fără neplăceri, va fi necesar să urmezi niște reguli, în general, de bun simț. Astfel:

  • nu te băga în față la coada de la poarta de îmbarcare și nu te certa cu restul călătorilor, indiferent de motiv;
  • nu consuma alcool sau droguri înaintea unui zbor;
  • nu ignora igiena personală înainte de un zbor.

Sfaturi pentru un zbor liniștit

Toată lumea vrea să se simtă bine în timpul unei călătorii aeriene, așadar este necesar și obligatoriu ca fiecare pasager să respecte anumite reguli. De exemplu, cele legate de dispozitivele electronice sau de alimente. Deși dispozitivele electronice pot fi aduse la bordul aeronavei, există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți în legătură cu folosirea lor pe parcursul zborului.

În privința alimentelor, reține că majoritatea liniilor aeriene nu prea acceptă aducerea lor la bord. Când rezervi un zbor, poți afla dacă masa este inclusă și dacă poți alege meniul.

Evită subiectele de discuție nepotrivite, mai ales pe un ton mult prea ridicat și ascultă cu atenție toate instrucțiunile oferite de însoțitorii de zbor. Află și care sunt cele mai importante reguli de etichetă în avion-actualizate!

Respectă toate regulile de mai sus și te vei bucura de o îmbarcare, dar și de un zbor cât mai plăcute!

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Este posibil să ratez un zbor pentru că nu am respectat regulile aeroportului și nu am făcut check-inul la timp? Din păcate, da! Ca să eviți orice fel de neplăceri […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Este posibil să ratez un zbor pentru că nu am respectat regulile aeroportului și nu am făcut check-inul la timp? Din păcate, da! Ca să eviți orice fel de neplăceri […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Este posibil să ratez un zbor pentru că nu am respectat regulile aeroportului și nu am făcut check-inul la timp? Din păcate, da! Ca să eviți orice fel de neplăceri […]