Cumpărături în aeroport la duty free. Cum găsești cele mai avantajoase oferte?
Totul a mers bine până acum: ai ajuns cu bine la aeroport și, mai important, la timp, ai trecut de check-in și de controlul de securitate și mai trebuie doar să te îmbarci. Ai făcut și asta, aeronava decolează și totul merge ca pe roate. Nici măcar nu ai rău de avion!
Și totuși, îți faci griji din cauza escalei. Va fi o escală lungă, de peste trei ore și ai vrea să nu te plictisești extraordinar de tare, ba chiar ți-ar prinde bine să te relaxezi la o sesiune de shopping. Ai deschis articolul la timp, asta pentru că urmează să vorbim despre duty free și cum să găsești cele mai avantajoase oferte.
Ce este un duty free?
Fie că ne referim la duty free aeroport Otopeni, duty free aeroport Cluj, duty free aeroport Istanbul sau duty free în Dubai, toate sunt același lucru. Zonele duty free sau magazinele duty free sunt spații special delimitate în care marfa din străinătate este adusă de către vânzători fără taxe de import, de prelucrare sau de alt export ulterior.
Așadar, magazinele de tipul duty free nu trebuie să plătească impozite sau taxe locale și naționale, dar doar dacă persoanele care le cumpără produsele le vor și scoate din țară. În general, acest tip de magazin poate fi găsit nu doar în aeroporturi, ci și în gări, porturi sau în zone de frontieră. Poți găsi bunuri de la duty free inclusiv la bordul navelor sau aeronavelor.
Avantajele unui duty free
De ce să te duci la un duty free cânde ești în aeroport? Îți spunem noi cele mai importante motive, în cele ce urmează:
Poți testa produse care n-au apărut încă pe piața locală
Anumite companii folosesc duty free-urile drept platformă de testare pentru produsele pe care urmează să le lanseze. Practic, pot testa reacția clienților dintr-o anumită țară fără să lanseze produsul în zona respectivă și astfel își pot da seama din timp dacă lansarea va fi sau nu un succes.
Cumpără de la duty free și te vei bucura de produse exclusiviste la prețuri reduse.
Oferta este extinsă
Poți cumpăra foarte multe dintr-un duty free, de la jucării și produse cosmetice până la bijuterii, parfumuri, ceasuri, băuturi alcoolice sau țigări. Nici nu mai vorbim despre produsele de lux de la branduri cunoscute la nivel internațional.
De departe cele mai ieftine produse din duty free, prin comparație cu cele de pe piața autohtonă, sunt alcoolul și țigările, deoarece acestea suportă cele mai mari taxe. Deci poți face o economie serioasă dacă îți faci stocul din duty free.
Prețurile sunt reduse
Așa cum explicam și mai sus, prețurile sunt deosebit de avantajoase într-un duty free deoarece nu se aplică taxele. Astfel, pe lista produselor mult mai ieftine se încadrează nu doar cele menționate mai sus, ci și cosmeticele sau produsele de lux (poșete, ochelari de firmă și așa mai departe).
Limitări
Tocmai pentru că produsele sunt atât de ieftine există și o limită în ceea ce privește cantitatea de produse pe care le poți achiziționa. De pildă, pentru electrocasnice sau confecții nu poți depăși suma de 90 de euro.
În plus, prețurile nu sunt egale la toate dutty free-urile din lume. De exemplu, magazinele din țările europene și cele din Asia practică prețuri destul de diferite. În plus, anumite magazine sunt tax free, nu duty free. Primul termen se referă doar la TVA. Duty free înseamnă și fără taxe vamale și locale.
Taxele aplicate se vor calcula pe baza biletului de îmbarcare, deci ar fi bine să-l ai la îndemână!
Oferte avantajoase
Când ești într-un duty free te sfătuim să verifici prețul real prin comparație cu magazinele online fie de la tine din țară, fie din țara în care mergi. Așa îți poți da seama dacă chiar faci o economie semnificativă.
Stai cu ochii în patru după oferte, majoritatea magazinelor duty free având mereu un colț în care sunt expuse produse din colecții mai vechi care sunt reduse semnificativ.
Ce să cumperi de la duty free și de unde:
- Echipamente electronice, mai degrabă din aeroporturile din Asia de Sud Est, deci China și Coreea de Sud. Și în SUA prețurile sunt destul de bune;
- Parfumuri și cosmetice din Europa de Est. În Europa de Vest prețurile sunt ceva mai mari;
- Accesorii de lux sau îmbrăcăminte, dn țara în care au fost produse;
- Bijuterii, din țările arabe;
Ce nu este rentabil să cumperi din duty free:
- Alcool și tutun din țările musulmane deoarece practică prețuri foarte mari;
- Suveniruri, deoarece costă chiar și cu 50% mai mult;
- Mărfuri pentru drum, de exemplu valize, pături, perne, măști de dormit;
Poți sta liniștit, toate produsele dintr-un duty free sunt cu siguranță originale. Pune la cale o listă cu produse și un buget și spor la cumpărături. Ai grijă să nu pierzi avionul!
Totul a mers bine până acum: ai ajuns cu bine la aeroport și, mai important, la timp, ai trecut de check-in și de controlul de securitate și mai trebuie doar […]
Totul a mers bine până acum: ai ajuns cu bine la aeroport și, mai important, la timp, ai trecut de check-in și de controlul de securitate și mai trebuie doar […]
Totul a mers bine până acum: ai ajuns cu bine la aeroport și, mai important, la timp, ai trecut de check-in și de controlul de securitate și mai trebuie doar […]