Cum fac check-in-ul și cât de devreme trebuie să ajung la aeroport

15.11.2021blog

Dacă îți dorești să programezi în această perioadă prima ta călătorie cu avionul, în cele de mai jos vom analiza câteva aspecte importante: realizarea check-in-ului pentru călătoria ta, timpii optimi pentru a trece prin toate etapele premergătoare îmbarcării, normele de siguranță în incinta aeroportului si multe alte informații esențiale.

Planificarea unui zbor este mult mai simplu decât ai crede, atunci când ai la îndemână sfaturi esențiale și un sprijin pe măsură, pentru o calatorie in conditii de siguranta.

CUPRINS:

1. Ce înseamnă check-in și cum se realizează?
2. Cât de devreme trebuie să fii în aeroport?
3. Cum se procedează în timpul pandemiei?

1. Ce înseamnă check-in și cum se realizează?

Ai prieteni care au mai călătorit până în prezent cu avionul? Mai mult ca sigur, ai mai auzit de la ei despre conceptul de “check-in”, sau despre nevoia de “a face check-in-ul”, înainte de călătoria propriu-zisă.

1.1. Check-in la aeroport

În esență, check-in-ul reprezintă procedura de înregistrare prealabilă a oricărui pasager din cadrul unei curse cu avionul, precum și a bagajelor de cală cu care acesta călătorește. În general, la check-in se verifică documentele de identitate și biletul de călătorie.

În cazul în care lucrurile decurg perfect, se eliberează biletul de îmbarcare (boarding pass) și se realizează selecția bagajelor, după care te vei îndrepta către punctul de control. Însă despre toate procedurile esentiale pe un aeroport, discutam detaliat puțin mai târziu.

1.2. Check-in online

Din ce în ce mai mulți pasageri aleg să realizeze check-in-ul online, datorită rapidității cu care decurge această acțiune. Este esențial să știi că, în cazul în care check-in-ul a fost realizat online, iar tu nu deții bagaj de cală pentru călătoria ta, ci doar unul de mână, check-in-ul fizic (cel de pe aeroport) nu mai este necesar.

Astfel, eviți cozile și bătăile suplimentare de cap, alegând o soluție extrem de simplă, accesibilă pe orice terminal de care dispui (laptop, tableta, smartphone), atât timp cât acesta este conectat la o sursă de internet. Intra pe site-ul companiei cu care călătorești și caută secțiunea în care poți realiza check-in-un online.

Așa cum este și normal, acest proces presupune completarea unor posibile câmpuri:

  • Datele de călătorie: punctul de plecare / punctul de sosire
  • Numărul de rezervare (booking refference) / numărul biletului de avion (ticket number – serie de 13-14 cifre, prezentă pe biletul de avion achiziționat online)
  • Numele pasagerului. Unele companii îți pot cere și adresa de mail în acest punct.
  • Date personale de identificare: data nașterii, cetățenie, sex, seria actului cu care se călătorește, data emiterii documentului de identitate, data expirării.

Procedura de îmbarcare online se finalizează cu tipărirea / salvarea tichetului de îmbarcare (boarding pass) în device-ul mobil, cu toate datele de mai sus trecute în conținutul său. În cazul în care tipărești boarding pass-ul, fiecare pagină a acestuia trebuie printată pe o coală separată, nu față-verso.

Alte lucruri esentiale despre cum se face un check-in online:

  • Se poate realiza și în incinta aeroportului, contra unei sume de bani suplimentare
  • Este disponibil doar cu un anumit număr de zile înaintea zborului și se închide cu doar câteva ore înainte de îmbarcare. Ai dreptul de a-ți alege locurile preferate (contracost), iar dacă ai bagaje de cală, poți plăti acum contravaloarea lor.
  • Pe boarding pass sunt precizate și informații esențiale, privind ora la care se închide biroul de preluare a bagajelor (bag drop desk), precum și ora la care se închide poarta de îmbarcare (boarding gate).

Dacă ai realizat check-in-ul pe net, află ca tot online poți lua bilete pentru cursele alături de Transfero. După ce știi data cursei aeriene, intră pe site și comanda online un bilet.

2. Cât de devreme trebuie să fii în aeroport?

Pentru a te asigura că toți pașii de mai jos sunt realizați fără probleme, chiar și în condițiile de supraaglomerare din preajma anumitor date importante din an, îți recomandăm să ajungi în incinta aeroportului cu aproximativ 2 ore înainte.

Pe baza acestui criteriu, poti alege o cursa din oferta noastra, pentru un transfer la aeroport în cele mai sigure condiții, astfel încât să știi că ești la timp pentru întreaga procedură de îmbarcare.

Sau, dacă următoarea opțiune este mult mai convenabilă pentru nevoile tale, vezi serviciul nostru Rent-A-Car, rezervă o mașină la orice ora din zi sau din noapte și mergi către aeroport chiar și mai repede, sau mai devreme. Avem pentru tine o gamă extinsă de opțiuni flexibile, astfel încât să ajungi cu bine la aeroport, pentru a trece prin toți pașii de mai jos:

2.1. Procedura de check-in

Pentru ca am dedicat un spațiu generos acestui element important din ziua cursei tale aeriene, considerăm ca nu este oportună o reluare a acestor informatii. Însă trebuie doar să revenim unui singur aspect extrem de important: check-in-ul fizic implică timp, deoarece se pot face cozi, mai ales în preajma sărbătorilor.

Dacă nu ai check-in online și mergi pe opțiunea celui fizic, o eventuală coadă la ghișeul dedicat acestei proceduri (specifică Sărbătorilor sau primelor orelor ale dimineții) trebuie sa reprezinte un criteriu esențial pentru tine, atunci când îți calculezi timpul necesar prezenței tale în aeroport.

2.2. Controlul corporal si al bagajului de mana

Această parte a procesului de îmbarcare este și cea mai interesantă, mai ales dacă nu ai mai călătorit niciodată cu avionul până în prezent. Atenție la lucrurile pe care le ai asupra ta, în acest punct de îmbarcării.

Pentru a nu cădea sub incidența legii, sau pentru a nu fi pus în situația de a avea lucruri personale confiscate, doar pentru ca nu ai beneficiat de o informare corectă, vezi ce obiecte pot fi admise in bagajul de mana. Acesta va fi verificat cu foarte multă atenție, deci orice obiect aparent suspect, depistat de ofițeri pe monitor, înseamnă timp în plus de așteptare.

De asemenea, îți recomandăm să mergi îmbrăcat cât mai lejer, fără bijuterii, curea, pantofi cu inserții metalice, pentru a trece cu bine peste testul detectorului de metale.

2.3. Verificarea actelor de identitate

După ce ai trecut de punctul de control corporal și al bagajului de mână, urmează verificarea documentelor. Este obligatoriu să prezinți fie pașaportul tău, cu viza pentru țara non-UE către care călătorești, fie cartea de identitate personală, în cazul în care zbori spre o țară din spațiul comunitar (în UE poți călători și cu pașaportul).

2.4. Prezența în boarding area și îmbarcarea

Aici se află cafenele, restaurante și magazine cu prețuri convenabile. Urmează marcajele luminoase pentru a identifica rapid poarta de ambarcare pentru cursa ta. Asigură-te că știi acest număr, pentru a evita astfel confuziile cauzatoare de întârzieri. Există monitoare ce afișează acest indicator, asociat cursei tale aeriene.

La poarta de îmbarcare, ofițerul cere biletul și îl rupe după scanarea acestuia. Primești înapoi doar jumătate din bilet, urmând să fii îndrumat către avion, fie prin transportul cu autocarul, fie prin culoarul suspendat ce permite o trecere directă din zona de îmbarcare în avion.

3. Cum se procedează în timpul pandemiei?

Este important ca în această perioadă să rămâi cât mai conectat la informările de ultimă oră, privind accesul în aeroporturi, adăugările pe lege privind masurile de distanțare sau procedurile de control la care pasagerii sunt supuși etc

În mod normal, procedura de îmbarcare este aceeași, așadar, trebuie să respecți pașii pe care i-am prezentat în rândurile de mai sus. Însă ține cont de faptul că regulile privind distanțarea socială și igienă trebuie respectate 100%. Riști să fii amendat, sau chiar evacuat din incinta aeroportului, în cazul în care refuzul tau poate complica lucrurile.

Este importat de precizat că deținătorii unui Green Pass nu vor supuși carantinei, atunci când călătoresc în interiorul UE. Țările Uniunii Europene sunt obligate să accepte numai certificate de vaccinare doar pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață din partea UE.

Înainte de a călători cu avionul, pentru mai multe informații despre obligativitatea / utilitatea Certificatului Verde (Green Pass), la trecerea frontierei aeriene / pătrunderea pe teritoriul unui stat UE, consultă site-urile autorităților din țara în care călătorești.

Concluzii

Check-in-ul poate fi realizat atât în incinta aeroportului, cât și online. În funcție de nevoile tale, poți alege una dintre cele două opțiuni de verificare, urmând pașii pe care i-am analizat în rândurile acestui articol.

În privința timpului, este recomandat să ajungi la aeroport cu aproximativ 2 ore înainte de plecarea cursei aeriene pe care trebuie să o prinzi. Astfel, îți este mult mai simplu să intri pe transfero.ro și să comanzi un transfer spre aeroport, selectând data și ora cursei în funcție de variabilele mai sus amintite.

Ne aflăm în continuare în plină pandemie, așadar, regulile de igienă trebuie respectate de orice persoană în incinta aeroportului, mai puțin categoriile de vârstă considerate ca fiind excepții. În privința procesului de îmbarcare, procedura ar trebui în mod normal să rămână aceeași.

Rămâi alături de noi în toată aceasta perioadă tulbure, pentru a fi primul care află și alte informații esentiale, privind transferul la aeroport în timpul crizei sanitare, condițiile de transport aerian și cadrul pe care l-am pus la punct în toată această perioadă, pentru ca tu să poți călători în condiții de siguranță deplină, alaturi de Transfero!

Inapoi la Articole
15.12.2023blog
REGULAMENT GIVEAWAY

Dacă îți dorești să programezi în această perioadă prima ta călătorie cu avionul, în cele de mai jos vom analiza câteva aspecte importante: realizarea check-in-ului pentru călătoria ta, timpii optimi […]

25.10.2023blog
Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut la aeroport: ghid detaliat

Dacă îți dorești să programezi în această perioadă prima ta călătorie cu avionul, în cele de mai jos vom analiza câteva aspecte importante: realizarea check-in-ului pentru călătoria ta, timpii optimi […]

25.10.2023blog
Opțiuni de transport pentru animale de companie: în cușcă, în cabină sau în cală

Dacă îți dorești să programezi în această perioadă prima ta călătorie cu avionul, în cele de mai jos vom analiza câteva aspecte importante: realizarea check-in-ului pentru călătoria ta, timpii optimi […]