Ce trebuie să faci în aeroport, pas cu pas
Conceptul de a zbura la viteza sunetului într-un tub metalic ridicat deasupra pământului sună terifiant, dar relaxează-te! Zburatul nu este la fel de rău precum pare să sune la prima vedere. Din contră, călătoria cu avionul poate fi una dintre cele mai frumoase experiențe, iar siguranța ta este literalmente în cele mai bune mâini umane ale ingineriei.
Ți-ai rezervat biletele, ai împachetat lucrurile necesare în bagaj și tot ce-ți rămâne este să mergi la aeroport. Dar stai…e pentru prima dată când intri într-un aeroport, nu-i așa? S-ar putea să te simți pierdut, să nu știi încotro trebuie să mergi și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi. Nu-ți face griji, ți-am pregătit un ghid complet despre tot ce trebuie să faci în aeroport când ajungi pentru prima dată.
1. Check-in-ul
Biletul de avion achiziționat nu este suficient pentru a zbura cu avionul. Biletul în sine trebuie completat cu un permis de îmbarcare, iar procesul de check-in este cel care îți va oferi această posibilitate. Biletul de îmbarcare va conține numărul locului pe care te vei așeza 1007în avion, orele de deschidere și închidere a porților și orele de plecare și aterizare.
Procesul de check-in se face în felul următor:
- Check-in-ul propriu-zis: Trebuie să furnizezi datele personale înregistrate pe documentul de identificare cu care zbori – carte de identitate sau pașaport;
- Predarea bagajelor către personalul companiei aeriene: În cazul în care ai achiziționat serviciul de cală, va trebui să înmânezi bagajul personalului companiei aeriene. În acest proces, bagajele sunt măsurate, etichetate și trimise în „portbagajul” avionului cu care zbori spre destinație. Asigură-te că dimensiunea și greutatea bagajelor se încadrează în limitele prescrise.
După ce ai trecut de procesul de check-in, pune tichetul de îmbarcare într-un loc sigur și întreaptă-te către porțile de securitate (security check-in).
Atenție! Există posibilitatea să faci check-in-ul online în cazul în care compania aeriană permite acest serviciu. Prin check-in-ul online vei obține un permis de îmbarcare electronic care îți permite să intri în aeroport fără prea multe bătăi de cap, economisind din timpul de stat la coadă. De asemenea, îți poți alege locurile din avion înainte de a ajunge la aeroport.
Dacă ai făcut check-in-ul online pentru că vii din alt oraș, ai zborul dintr-unul din aeroporturile din București și ești în criză de timp, apelează la serviciile de transport aeroport și stai fără griji! Transfero.ro nu te va lăsa să pierzi nici un zbor!
2. Porțile de securitate
Verificarea securității este un aspect important în aeroport pentru a preveni fraudele, ilegalitățile și chiar atacurile teroriste. Dar ce înseamnă să treci prin controlul de securitate și să fii verificat? Iată care sunt pașii care urmează în continuare:
- Prezintă-te pentru verificarea de securitate. Vei vedea niște porți de verificare unde alți călători își așează obiectele personale în casete speciale și trec printr-o poartă specială de screening;
- Odată ce ai ajuns, așează-ți bagajul de mână împreună cu obiectele metalice (lănțișoare, cura, inele etc.) și articolele electronice (laptop, telefon, tabletă, ceas electronic etc.) în tăvile alocate pentru procedeul de screening electronic. S-ar putea să fii rugat să așezi toate obiectele în casete/tăvi diferite. De asemenea, verifică dacă încălțămintea ta nu are elemente metalice și va trebui să rămâi desculț pentru a trece prin porțile de verificare;
- În cazul în care ai o unitate metalică implantată în corp în scopuri medicale (stimulator cardiac, articulație artificială etc.) păstrează certificatul medical la îndemână pentru dovadă. Atunci când treci cu o unitate metalică în corp prin porțile de verificare, acestea vor scoate sunete care anunță prezența metalului;
- După ce ai fost verificat împreună cu bagajele, îndreaptă-te spre capătul porților de securitate și revendică-ți bunurile personale din tăvile alocate.
3. Verificarea identității
Va trebui să te uiți pe panourile de plecări și să-ți identifici zborul, numărul acestuia și poarta către care trebuie să te îndrepți. Fiecărei porți îi este alocată o zonă pentru verificarea identității.
Verificarea identității se face prin introducerea cărții de identitate (buletin) într-un sistem care să confirme că tu ești persoana care deține actul de identitate. De asemenea, polițistul de frontieră alocat verificării se va uita dacă există antecedente penale înscrise în sistem. De asemenea, s-ar putea să fii întrebat care este destinația finală a zborului.
Atenție! Verificarea buletinului se face doar pentru zborurile domestice și internaționale din Uniunea Europeană. Pentru zborurile internaționale de pe alte continente, va trebui să ai la îndemână pașaportul și viza. Viza este necesară pentru zborurile pe continentul Statelor Unite ale Americii și trebuie procurată de la Secția Consulară a Ambasadei SUA din București cu cel puțin 3 luni înainte de zbor.
4. Zona de așteptare
După ce ai trecut de controlul bagajelor și verificarea identității, vei mai avea timp la dispoziție până când se deschid porțile de îmbarcare – dacă ai venit cu cel puțin două ore înainte de zbor pentru a evita posibilitatea cozilor sau a situațiilor neplăcute care iau mai mult timp sau dacă ai o escală mai lungă.
Ce poți face în zona de așteptare:
- Dacă ești interesat, poți merge prin magazinele (duty-free) și restaurantele de acolo. Desigur, așteaptă-te ca prețurile articolelor și serviciilor să fie puțin mai mari decât la magazinele/restaurantele din orașul tău;
- Sau poți aștepta confortabil pe scaunele amplasate în zona de așteptare, în apropierea porții de îmbarcare. De asemenea, anumite aeroporturi au o zonă destinată fumătorilor pentru că aceștia nu mai pot fuma până la aterizarea la destinație. Deci, dacă ai un drum mai lung și nu mai poți aștepta, te poți alătura celorlalți în zona pentru fumători.
5. Îmbarcarea
Îmbarcarea va presupune controlul identității încă o dată. De ce? Pentru că punctul de control de securitate de la intrarea în aeroport este gestionată de managementul aeroportului, în timp ce a doua verificare este gestionată de fiecare companie aeriană. Acest lucru se face din motive de securitate așa că, asigură-te că ai documentele de călătorie la îndemână.
Al doilea control de la poarta de îmbarcare presupune doar verificarea identității și a mărimii bagajelor de mână conform standardelor companiei aeriene.
De obicei, porțile de îmbarcare se închid cu 10-20 de minute înainte de decolarea avionului. Pasagerii întârziați vor fi strigați pe nume de cel puțin două ori înainte de închiderea porților, primind prioritate dacă se află la pasul de verificare a identității. Odată ce porțile de îmbarcare se închid, pasagerii care nu au ajuns la timp nu mai pot urca în avion.
Pentru îmbarcarea în avion, este esențial să urmezi regulile aeroportului și companiei aeriene. În caz contrar, permisiunea de a zbura poate fi restricționată.
Odată ce ești în avion, urmărește cu atenție indicațiile de siguranță expuse de personal înainte de decolare. În rest, bucură-te de prima ta călătorie cu avionul!
Conceptul de a zbura la viteza sunetului într-un tub metalic ridicat deasupra pământului sună terifiant, dar relaxează-te! Zburatul nu este la fel de rău precum pare să sune la prima […]
Conceptul de a zbura la viteza sunetului într-un tub metalic ridicat deasupra pământului sună terifiant, dar relaxează-te! Zburatul nu este la fel de rău precum pare să sune la prima […]
Conceptul de a zbura la viteza sunetului într-un tub metalic ridicat deasupra pământului sună terifiant, dar relaxează-te! Zburatul nu este la fel de rău precum pare să sune la prima […]